На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини законодавства / Новини законодавства

МТСБУ наполягає на посиленні захисту клієнтів шляхом прийняття законодавчих змін

Версия для печати Версия для печати
25.08.2015 

Страховики-члени МТСБУ розробили та направили в Комітет Верховної Ради з питань фінансової політики та банківської діяльності законопроект щодо вдосконалення механізму обов'язкового цивільно-правового страхування власників автотранспортних засобів (додається).

В основі запропонованих змін лежить захист інтересів клієнта як при укладанні договору, так і при врегулюванні страхових подій.

Законопроект створить підстави для впровадження електронної форми страхового полісу, технічна розробка якого вже розпочата. Передбачається, що вже через рік після впровадження електронна форма полісу повністю замінить паперову. Створення "електронного полісу" унеможливить використання полісів компаніями, діяльність яких припинена. Але головне – наблизить страхування до споживача, так як страхувальник отримає можливість без посередників через Iнтернет укласти договір страхування. Впровадження електронного полісу дасть можливість негайно припиняти продаж полісів страховиками, позбавленими права на укладання договорів обов'язкового страхування, забезпечить можливість технологічного контролю за наявністю та чинністю страхового забезпечення транспортного засобу.

Також законопроектом пропонується ввести систему "прямого врегулювання збитків", при якій страховик за полісом відповідальності врегульовує збиток, нанесений своєму клієнту іншим автовласником, а потім отримує компенсацію від страховика цивільної відповідальності винуватця ДТП. Система "прямого врегулювання збитків" дозволить ефективно протидіяти недобросовісній конкуренції і, як мінімум, в 2 рази скоротить термін врегулювання страхових випадків. Страхові компанії будуть зацікавлені інвестувати в сервіс, від чого виграє пересічний автовласник.

Основна увага законопроекту приділяється питанню своєчасного відшкодування шкоди, заподіяної життю, здоров'ю та/або майну потерпілих внаслідок ДТП за зобов'язаннями неплатоспроможних страховиків. За нинішнім законодавством підставою для проведення МТСБУ виплат за неплатоспроможних страховиків є лише ліквідація страховика та недостатність у нього власних коштів для виплат потерпілим. Законопроект передбачає розширення переліку підстав для відшкодування за рахунок МТСБУ. Зокрема серед них:

  1. анулювання (відкликання) ліцензії на здійснення ОСЦПВ у страховика;
  2. порушення провадження у страві про банкрутство страховика;

Прийняття цих змін дозволить суттєво скоротити строки виплат постраждалим за договорами збанкрутілих страховиків та врегулює численні спірні питання щодо кола суб'єктів, що мають право отримання страхової виплати.

МТСБУ закликає страховиків об'єднати зусилля для прийняття законопроекту, адже це дасть нові можливості для розвитку страхового ринку. "В основі запропонованих змін лежить турбота про клієнта. Запровадження електронного полісу вирішить проблему захмарних комісійних винагород та обігу бланків збанкрутілих страховиків. "Пряме врегулювання" змусить страховиків інвестувати не лише в сервіс продажу, а й в прискорення механізму врегулювання страхових випадків", - зауважив Володимир Шевченко, Генеральний директор МТСБУ.

Атрибуты:  http://www.mtsbu.ua/ua/presscenter/news/114684/

«« Вернуться на первую страницу раздела



Правовые базы
Нацкомфинуслуг

Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес