На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини НБУ / Новини НБУ

НБУ запустив сайт з фінансової грамотності "Гаразд"

Версия для печати Версия для печати
31.08.2023 

Національний банк України презентував cайт з фінансової грамотності "Гаразд". Його запуск – один із кроків на шляху з підвищення фінансованої обізнаності та захисту прав клієнтів фінансових установ, що є пріоритетами роботи Національного банку.

Освітній сайт "Гаразд" – це безкоштовна онлайн-платформа, завдяки якій українці зможуть здобути рівень фінансових знань, достатній для ухвалення відповідальних рішень щодо персональних фінансів.

"Презентуємо довгоочікуваний великий соціальний проєкт – освітній сайт з фінансової грамотності з дуже звучною для українців назвою "Гаразд". Це доступний зручний інструмент для навчання фінансовій грамотності, що системно і простою мовою надає відповіді на складні запитання щодо фінансового ринку. Сподіваємося, що насамперед ним скористаються освітяни, щоб навчати фінансовій грамотності і молодь, і більш досвідчене покоління. Наша мета – зробити українців готовими до різних фінансових викликів, навчити їх бути фінансово стійкими. Це також внесок Національного банку в економічне зростання, адже фінансова грамотність – це запорука фінансового добробуту населення та важлива передумова для фінансової стабільності", – наголосив Голова Національного банку Андрій Пишний.

В умовах війни українці зіштовхнулися з безліччю нових викликів, вирішення яких потребує певного рівня фінансової обізнаності та знань з управління особистими фінансами. Серед них – зростання кількості випадків платіжного шахрайства, кіберзлочинів та соціального інжинірингу, необхідність збереження вартості заощаджень, потреба в оптимізації особистого чи сімейного бюджету, необхідність розвитку навичок фінансового ризик-менеджменту.

Тому головна перевага сайту з фінансової грамотності – ціннісна практична пропозиція для кожного українця, оскільки на платформі споживачі фінансових послуг зможуть знайти реальні рішення, що знадобляться в повсякденному житті: від алгоритму дій щодо оформлення депозиту чи кредиту до порад з планування власного бюджету та фінансового виховання дітей.

Структура онлайн-платформи складається з шести розділів: "Гроші", "Фінансове планування", "Депозити", "Кредити", "Шахрайство" та "Cтрахування". Сайт також має дві спеціальні динамічні рубрики – "Лайфхаки" та "Питання дня". У розділі "Питання дня" можна знайти відповіді на найпоширеніші запитання споживачів щодо депозитів, кредитів, роботи колекторів, страхування, шахрайства з платіжними картками тощо. У розділі "Лайфхаки" містяться поради про те, як ефективно користуватися фінансовими послугами та управляти своїми фінансами. Важливо зазначити, що на онлайн-ресурсі немає комерційної реклами чи просування фінансових послуг.

На момент запуску на сайті "Гаразд" уже розміщено понад 170 статей, проте платформа буде й надалі розвиватися, а кількість публікацій, рубрик та тем – зростатиме. Крім того, на сайті можна пройти один загальний та шість тематичних тестів, щоб визначити свій рівень фінансової грамотності. Якщо у знаннях користувачів сайту є прогалини, платформа запропонує перелік статей, що дадуть змогу краще орієнтуватися у вирі фінансової інформації.

Освітній сайт "Гаразд" створений Національним банком України за підтримки Міжнародної фінансової корпорації (IFC) у межах чотирирічної Програми технічної допомоги "Фінансова інклюзія задля економічного зростання", яка реалізовується в партнерстві з Державним секретаріатом Швейцарії з економічних питань (SECO) та Фондом ефективного врядування Уряду Великої Британії в Україні (GGF).

"Серед економічних викликів, спричинених вторгненням росії в Україну, підвищення фінансової грамотності в країні набуває все більшого значення. Саме тому ми підтримали Національний банк України у створенні цієї нової платформи. Це надасть українцям необхідні фінансові навички, що дасть змогу їм ефективніше справлятися з труднощами цього часу", – зазначила Ліза Кестнер, регіональний менеджер IFC в Україні та Молдові.

Допомогу в реалізації проєкту надав Проєкт технічної допомоги Європейського Союзу "Посилення регулювання та нагляду за небанківським фінансовим ринком (EU-FINREG)".

"Фінансова грамотність важлива для всіх: кожного споживача окремо, розвитку фінансового ринку, а також суспільної довіри та фінансової стабільності України", –підкреслила Міра Еріч-Йовіч, лідер команди експертів проєкту технічної допомоги ЄС "Посилення регулювання та нагляду за небанківським фінансовим ринком" (EU-FINREG).

Більше інформації дізнавайтеся на сайті "Гаразд": https://harazd.bank.gov.ua/.

Источник:  НБУ
URL новости:  https://bank.gov.ua/ua/news/all/natsionalniy-bank-zapustiv-sayt-z-finansovoyi-gramotnosti-garazd

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес