На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини НБУ / Новини НБУ

До уваги споживачів фінансових послуг: повідомлення щодо випадків неналежного оформлення договорів страхування

Версия для печати Версия для печати
24.01.2018 

Останнім часом Нацкомфінпослуг фіксує збільшення надходжень звернень споживачів фінансових послуг щодо неналежного виконання страховиками договорів страхування, оформлених за посередництвом банківських установ з використанням електронних засобів та факсимільного відтворення підпису страховика.

Звертаємо увагу, що відповідно до законодавства (у тому числі відповідно до частини першої статті 981, частини другої статті 207 Цивільного кодексу України) договір страхування повинен укладатися у письмовій або прирівняній до неї формі:

  • або шляхом підписання договору на паперових носіях з проставленням власноручних підписів обома сторонами договору (без використання факсиміле, електронного підпису або іншого аналога власноручного підпису);
  • або шляхом підписання договору з використанням факсиміле, електронного підпису або іншого аналога власноручного підпису у випадках, встановлених законодавством або за умови наявності між сторонами письмового договору, відповідно до якого погоджено використання аналогів власноручного підпису при підписання договорів між такими сторонами;
  • або у спосіб, передбачений Законом України "Про електронну комерцію" (додатково див. ?нформаційне повідомлення стосовно порядку та способів укладення договорів про надання фінансових послуг від 01.08.2017).

У разі недотримання порядку оформлення (недодержання письмової форми) договору страхування такий договір відповідно до частини другої статті 981 Цивільного кодексу України є нікчемним.

Нікчемний договір страхування не породжує взаємних прав та обов’язків для його сторін: за таким договором страхувальник не зобов’язаний сплачувати страховий платіж, а страховик не зобов’язаний здійснювати страхові виплати та відшкодування.

З урахуванням викладеного, Нацкомфінпослуг звертає увагу споживачів фінансових послуг на важливість дотримання порядку оформлення договорів страхування при їх укладанні з використанням факсиміле, електронного підпису або іншого аналога власноручного підпису.

Источник:  Нацкомфінпослуг
URL новости:  https://www.nfp.gov.ua/ua/Informatsiini-povidomlennia/24186.html

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес