На главную страницу Ассоциация Страховой бизнес (АСБ)

Бізнес стурбований спробою вивести НБУ зі сфери дії закону про регуляторну політику


30.10.2023 

Члени коаліції Українська Рада Бізнесу, до складу якої входять 110 бізнес-асоціацій різних секторів економіки, проаналізували законопроєкт №9422 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення державного регулювання ринків фінансових послуг" та зазначають наступне:

Кілька норм цього законопроекту не відноситься до його загального змісту щодо регулювання кредитних відносин у мікрокредитуванні, а передбачають виключення нормативно-правових актів (НПА), що розробляються НБУ щодо небанківських фінансових установ, зі сфери дії Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності".

Тобто нормативно-правові акти для небанківського фінансового ринку будуть розроблятись та затверджуватися без попередньої розробки аналізу регуляторного впливу та економічних розрахунків, а також без обов'язкового оприлюднення та врахування одержаних від учасників ринку зауважень та пропозицій.

Така законотворча новація не лише несе ризик порушення інтересів бізнесу, що працює на небанківському фінансовому ринку, але в цілому є неприйнятним прецедентом того, що велика галузь фактично залишається без можливості участі бізнесу, громадських та професійних об'єднань у розробці нормативних документів, що визначатимуть їх діяльність.

Це протирічить цілям держави щодо недопущення прийняття економічно недоцільних та неефективних регуляторних актів, зменшення втручання держави у діяльність суб'єктів господарювання та усунення перешкод для розвитку господарської діяльності, суттєво змінить баланс між підприємцями та державними органами.

Зміни в процесі розробки НПА, що відбудуться у випадку прийняття цих норм у законопроекті №9422, суперечать регламентам ЄС, законодавству та нормотворчій практиці країн-членів ЄС та призведе до порушення прав громадян, суб'єктів господарювання та їх об'єднань. В європейських країнах участь громадськість у розробці НПА є невід'ємною частиною процесу законо- та нормотворчості.

Хочемо також привернути увагу керівництва країни, що позицію бізнес-асоціацій поділяє Державна регуляторна служба України, завданням якої є підтримка балансу інтересів бізнесу та держави в розвитку НПА та Міністерство фінансів України.

Головне науково-експертне управління Верховної Ради України, зробило висновок що виведення регулятивних актів Національного банку України із сфери регулювання Закону не сприятиме реалізації таких принципів здійснення державної регуляторної політики, визначених у чинному законодавстві, як: доцільність; збалансованість; передбачуваність; прозорість та врахування громадської думки.

Комітет Верховної Ради України з питань інтеграції України до Європейського Союзу у своєму висновку зазначає, що запровадження таких необґрунтованих ініціатив призведе до реалізації регуляторної компетенції у цій сфері на відомчий розсуд, що в умовах поєднання в одному регуляторному органі повноважень на регулювання двох альтернативних ринків, не дозволить забезпечити необхідний баланс інтересів суб'єктів банківського та небанківського секторів надання фінансових послуг, громадян та держави, а також може розглядатись як порушення конституційно закріплених вимог".

Ми вважаємо, що такий підхід до нормотворчості не є виключно окремою проблемою певної галузі, це крок до порушення прав громадянського суспільства в Україні.

Тому члени УРБ закликають Президента України, Голову Верховної Ради України та Прем'єр-міністра України, народних депутатів, представників органів державної влади запобігти порушенню європейських та демократичних принципів у відносинах влади та бізнесу при розробці нормативно-правових актів та:

З повагою
Бізнес асоціації
Члени Української Ради Бізнесу

Источник:  УРБ
URL новости:  https://urb.org.ua/biznes-sturbovanij-sproboyu-vivesti-nbu-zi-sferi-di%d1%97-zakonu-pro-regulyatornu-politiku/

«« Вернуться на первую страницу раздела