На главную страницу Ассоциация Страховой бизнес (АСБ)

Коли в небо України здіймуться цивільні літаки


21.04.2024 

Голова Держаної авіаційної служби розповів про умови та ризики відновлення польотів.

Українці продовжують обговорювати можливе відновлення польотів цивільної авіації в небі України.

Про це активно заговорили ще на початку березня, після заяви Олександра Кубракова, віце-прем'єра з відновлення – міністра з розвитку громад, територій та інфраструктури. Він заявив, що Україна офіційно розпочала переговори з регуляторами США та ЄС, щодо відновлення пасажирських авіаперевезень.

Чому все залежить від страхових компаній

– Чи погодяться страхові компанії, яким належать літаки, дати згоду на виконання рейсів до України? Чи зросте і на скільки вартість таких авіаперевезень?

– Зверну увагу на те, що цивільні повітряні судна належать лізинговим компаніям або авіакомпаніям. Кожна лізингова компанія та авіакомпанія аналізує і оцінює ризики, а потім приймає рішення щодо здійснення польотів до України.

Необхідно зазначити, що для здійснення польотів експлуатант цивільного повітряного судна повинен забезпечити наявність страхового покриття зі страхування ризиків цивільної авіації. Експлуатант є відповідальним за проведення безпечної експлуатації повітряного судна та має застосувати всі необхідні заходи для забезпечення безпеки польотів, а також несе відповідальність за шкоду, заподіяну третім особам, під час здійснення польотів.

Страхова компанія, в свою чергу, може перестраховувати страховий ризик у перестраховиків, що впливає на кінцевий розмір страхового тарифу. Таким чином, оцінка вартості перевезень, яка орієнтована, виключно, на вартість страхового захисту, буде необ'єктивною.

Що чекають від авіакомпаній

– Які авіакомпанії вже готові до відновлення роботи у повітряному просторі України? Яка їх кількість?

– Окремі українські авіакомпанії на теперішній час виконують польоти поза межами повітряного простору України. У разі відновлення польотів із аеродромів України авіакомпанії проведуть аналіз ризиків польотів на цих аеродромах і маршрутах та приймуть рішення про відновлення польотів, виходячи з їхніх можливостей, інтересів та реальної готовності до цього з урахуванням усіх вимог авіаційного законодавства.

Автор:  Олександр Марущак
Источник:  ТСН.ua
URL новости:  https://tsn.ua/exclusive/koli-v-nebo-ukrayini-zdiymutsya-civilni-litaki-rozglyadayut-variant-kilkoh-aerodromiv-2561875.html

«« Вернуться на первую страницу раздела