На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини ринку

Воєнне страхування морських перевезень гарантують Велика Британія, Німеччина та США

Версия для печати Версия для печати
04.03.2024 

Що вже доступно українським підприємцям, як це працює та які опції ще в розробці

1 березня 2024 року стало відомо, що страховий захист у Чорному морі поширюватиметься на всі типи суден, а не лише на перевізників зерна, як це спочатку планувалося Україною та західними партнерами. При цьому, як стало відомо Mind, після запуску в січні 2024 року механізму страхування суден у Чорному морі страхові ставки знизилися з 5–6% до 0,75–1,25%. Зміна тарифів відбулася завдяки старту міжнародного проєкту страхування від воєнних ризиків, що має назву "Єдність". До нього залучені американські, німецькі, британські та українські фінансисти. Як саме працює механізм та які ще важливі проєкти діють у секторі воєнного страхування, розбирався Mind.

Що таке воєнне страхування? Воєнне страхування включає два типи ризиків – ризик фізичних збитків через політичне / військове насильство та економічні ризики – наприклад, експропріацію, конфіскацію, зупинення виробництва тощо. З початком повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року міжнародне воєнне страхування для України було закрите.

Причин декілька.

По-перше, неможливо застрахуватися від події, яка вже відбувається, крім особливих винятків. Скажімо, таке страхування працює в Ізраїлі, який роками перебуває у стані війни.

По-друге, при великих збитках страховики проводять розслідування та позиваються до винуватців страхових випадків. Очевидь, росія найближчим часом навряд чи визнає себе винною у руйнуваннях на території України, а черга за компенсаціями з російських грошей уже є настільки великою, що шанси страховиків на отримання регресних платежів мінімальні.

По-третє, у лютому 2022-го НБУ заборонив страхові платежі на користь іноземних перестраховиків, бо бачив у цьому можливий канал виводу грошей за кордон. Це не давало можливості українським компаніям взяти на себе страхування великих ризиків українських підприємств, адже в разі страхового випадку розмір збитку може бути величезним. Зазвичай для цього й використовують перестрахування, яке розподіляє великі ризики серед десятків міжнародних гравців ринку. У перший рік великої війни такі договори були заборонені. Обмеження щодо перестрахування були послаблені лише 2023 року.

Мапи ризиків країн світу на 2024 рік Страховики визначають за цими мапами вартість своїх послуг. Україна зараз є однією з найдорожчих країн для страхування – через війну.

Що можна застрахувати в Україні від війни? Хоча міжнародні страхові компанії не могли брати на себе українські ризики збитків через війну, самі українські страхові компанії вже з 2022 року почали потроху страхувати воєнні ризики. Спочатку – для фізичних осіб (страхування здоров'я, автомобілів і житла). Всі страхові пакети мали обмеження – як територіальні відносно лінії фронту (тут кожна компанія сама визначалася з територіальними обмеженнями), так і по максимальній сумі виплати.

Наприкінці 2022 року Mind знайшов такі страховки для фізичних осіб у найбільших компаній – ІНГО, СГ ТАС, ARX, "Арсенал Страхування", ВУСО, "Метлайф", "Універсальна", "Княжа Vienna Insurance Group" тощо.

Поступово деякі страховики почали запроваджувати страхування від воєнних ризиків і для юридичних осіб. "Максимальний ліміт для об'єкта, який ми можемо запропонувати, – 30 млн грн. Але ним уже користуються навіть великі компанії. Наприклад, нещодавно було укладено договір страхування нового логістичного хабу на Львівщині", – розповідає Андрій Семченко, директор із корпоративного бізнесу страхової компанії ІНГО. За його словами, підприємці можуть отримати відшкодування збитків, якщо застрахований об'єкт постраждає внаслідок повітряних атак або диверсійних дій ворога на українській території, але не ближче ніж 50 км від лінії зіткнення.

Для отримання страхової виплати постраждале підприємство має надати стандартний перелік документів і письмову заяву до правоохоронних органів щодо кримінального правопорушення за ст. 438 Кримінального кодексу України "Порушення законів та звичаїв війни", а також відповідну копію витягу з ЄРДР за цією ж статтею.

Середній тариф за воєнними ризиками формується на рівні 1,1–1,5% для більш спокійних регіонів та 1,6–2,5% для інших. "На тариф впливає ціла низка факторів. У першу чергу при аналізі ризику ми звертаємо увагу на місце розташування об'єкта та його віддаленість від об'єктів критичної та військової інфраструктури. Вивчаємо карти вже наявних руйнувань, що сталися через повітряні обстріли, враховуємо площі об'єктів і скляних поверхонь, що потрібно страхувати, а також кількість уже застрахованих саме в цьому районі. Завдання страховика – уникнути кумуляції, щоб внаслідок одного інциденту не одержати непрогнозований великий збиток", — пояснює Семченко.

Проте такі договори страхування на ринку зараз є швидше винятками. Саме тому одночасно розробляються декілька проєктів для страхування воєнних ризиків. Так, із січня 2024 року почав працювати проєкт "Єдність", яким, зокрема, передбачено страхування торгових суден у Чорному морі.

Що являє собою проєкт "Єдність"? Це один із перших великих проєктів із воєнного страхування, які реалізуються в Україні. У його розробці взяли участь українські, американські, німецькі та британські організації. Вони ж частково будуть дотичні й до його реалізації.

Так, з боку Великої Британії залучені страховий ринок Lloyd's of London і синдикат з 14 страховиків, з боку США – страхова компанія Marsh McLennan, з боку Німеччини – DZ bank. Від України участь беруть ПрАТ ЕКА, єдиним акціонером якого є Кабінет Міністрів, а також державні Укргазбанк та Укрексімбанк.

"Ми є уповноваженою Кабінетом Міністрів України установою на укладання угоди, яка передбачає часткову компенсацію витрат страховиків і перестраховиків по воєнних ризиках у Чорному морі. Ми можемо здійснювати таку компенсацію виключно завдяки отриманим від Міністерства економіки грошей у розмірі $20 млн. Нам перерахували гривню, і ми придбали відповідний обсяг валюти", — розповідає Mind Руслан Гашев, голова правління ЕКА. Далі два державні банки випустили акредитиви – банківські гарантії, які гарантують отримання виплат від української сторони.

"Укргазбанк у цьому проєкті виступає обслуговуючим банком. Наприкінці минулого року ми за заявкою ПрАТ ЕКА випустили акредитив на суму $10 млн на користь британської страхової компанії. Це знизить вартість ризиків страховика та відповідно здешевить послуги страхування для судновласників, які користуються українським морським коридором", — додає директор департаменту структурованого торговельного фінансування Укргазбанку Геннадій Хелемський.

Ще один акредитив, теж на $10 млн, відкрив Укрексімбанк. Його було випущено на початку поточного року, повідомили Mind у банку.

Як тепер страхуються від воєнних ризиків морські перевезення в Україні? По суті, йдеться про міжнародний договір відшкодування збитків. Судновласник оформлює страховий договір у британських страховиків, які беруть участь у проєкті.

"Держава Україна надала $20 млн, які є франшизою для британських страховиків. Це означає, що страховики почнуть платити, лише коли збитки по страховому випадку перевищать цю суму. Проте навряд чи справа дійде до виплат саме британськими компаніями, бо вартість суден і вантажів набагато менша, ніж $20 млн", — пояснює голова Асоціації "Страховий Бізнес" В'ячеслав Черняхівський.

Як з'ясував Mind, гарантом платежів для іноземців є німецький DZ bank. Від Британії гарантом виступає провідний страховик Ascot – на нього відкриті акредитиви. У разі настання страхового випадку Ascot подає банкам документи, на підставі яких розкривається акредитив і компенсується частина збитків.

Акредитиви випущені строком на три роки. Сума у $20 млн надана українською стороною на весь час дії акредитива. Цілком можливо, що її може бути збільшено в разі потреби.

Які переваги та недоліки такого механізму для України? Повноцінно механізм страхування суден від воєнних ризиків у морському коридорі, що є комплексним інструментом із залученням іноземних банків, запрацював із початку січня 2024 року. "Проте вже відтоді, як Україна анонсувала розробку такого механізму, тобто з 2023 року, вартість страхування пішла вниз. Страховий ринок сприйняв новину про такий інструмент позитивно, завдяки чому вартість страхування різко подешевшала", — розповідає Геннадій Хелемський. За його словами, такий інструмент уже є бенчмарком для міжнародного ринку й прикладом для застосування в інших регіонах, де є проблема із судноплавством.

Якщо б ішлося про класичне страхування, а не в зоні ведення воєнних дій, то Україна як учасник договору мала б отримувати відсоток від страхового платежу, який судовласник сплачує страховикам. Проте в умовах війни класичне страхування не працює, а самі $20 млн, надані українським урядом, по суті є грошима міжнародних партнерів, які підтримують Україну. Тому, на жаль, українська сторона не отримує відсотків від страхового платежу, бо сам механізм не є перестрахуванням.

Які ще проєкти розробляються? Згаданий механізм "Єдність" стосується лише вантажоперевезень в акваторії Чорного моря. Проте питання воєнного страхування обговорюється на різних рівнях.

Восени 2023 року за підтримки USAID було створено робочу групу для розробки додаткового механізму страхування воєнних ризиків в Україні. До неї входять представники провідних українських страховиків: ІНГО, "Українська страхова група", "Княжа Vienna Insurance Group", "Арсенал Страхування", "Універсальна", ВУСО та інші.

"Одне з найважливіших питань – це доступ до страхування ризиків, пов'язаних із війною. Наші дослідження свідчать, що не лише попит на ці продукти значно зріс, що зрозуміло, а й бізнес-сектор хоче надалі мати таке покриття навіть після завершення військових дій", — зазначила заступниця керівника USAID в Україні Теодора Дел.

Наприклад, компанія "Арсенал Страхування" долучилася до ініціативи на початку грудня, підписавши відповідний меморандум. "Він спрямований на створення продуктів і механізму страхування ризиків політичного насильства. Робоча група працює над підготовкою та перекладом українською мовою стандартних міжнародно визнаних умов воєнного перестрахування. Результатом має бути посібник зі страхування ризиків політичного насильства в Україні, а українське законодавство буде синхронізоване з міжнародними правилами страхування воєнних ризиків", — розповіла Mind заступниця голови правління "Арсенал Страхування" Антоніна Яковенко.

"Проєкт USAID намагається багатосторонньо підійти до питання запровадження та розвитку страхування воєнних ризиків в Україні. Роль USAID у цьому процесі важко недооцінити. Вони в цей непростий час намагаються розвивати діалог як між зовнішніми учасниками (перестраховиками, міжнародними кредитними агентствами тощо), так і між внутрішніми – страховиками, посередниками, клієнтами, владою, організовують грантові програми тощо", — каже Віктор Андрійчук, заступник директора департаменту андерайтингу та продукт– менеджменту компанії ARX.

Одночасно ще з 2022 року за підтримки Світового банку в НБУ працює робоча група з воєнного страхування. "Ми, разом з Міністерством економіки та Міністерством фінансів погодили концепцію створення механізму страхування воєнних ризиків. Ми говоримо про багатофункціональний механізм, який може почати працювати вже зараз, і працюватиме ще довгі роки після закінчення повномасштабної війни, оскільки безпекові ризики будуть зберігатися", — розповідала в лютому 2024 року перший заступник Голови НБУ Катерина Рожкова. За її словами, Нацбанк розглядає варіант обов'язкового страхування від воєнних ризиків певного переліку об'єктів, але з обмеженим переліком воєнних ризиків. Йдеться лише про ризики прямих матеріальних втрат унаслідок бойових дій.

Обов'язковість потрібна для залучення великої кількості клієнтів, що дозволить знизити тариф. "Західні страховики встановлюють для України дуже високий тариф на перестрахування, через що вартість страховки є дуже високою та економічно невигідна для бізнесу", — пояснює Рожкова. Під цей механізм планується написати окремий закон. Відповідна робоча група вже працює на базі Ради фінансової стабільності.

"Я брав участь у робочій групі НБУ. Оцінюю концепцію, яку вони напрацювали, як таку, що має право на життя, але з певними коригуваннями. Тобто ми не зі всіма елементами цієї концепції згодні, але НБУ нас чує", — поділився з Mind Максим Межебицький, перший заступник голови правління компанії ARX.

Схема роботи воєнного страхування, запропонована НБУ

Ще один проєкт, який зараз розробляється – страхування інвестицій. "Наприкінці минулого року Верховна Рада прийняла, а президент підписав проєкт закону №9015 щодо страхування інвестицій в Україні від воєнних ризиків. Це те, чим ми точно будемо займатися. Йдеться про страхування інвестицій від фінансових втрат, а також страхування інвестиційних кредитів українських банків від непогашення у зв'язку з реалізацією воєнного або політичного ризику", — розповідає Руслан Гашев з ЕКА.

Також гарантії по інвестиціях надають агенція MIGA Світового банку та американська корпорація DFC, проте зараз йдеться про поодинокі проєкти.

На думку опитаних Mind експертів, як і у випадку страхування суден у Чорному морі, страхування інвестицій потребуватиме залучення великих міжнародних гравців, які нададуть гарантії виконання Україною своїх зобов'язань. Зараз очікується, що проєкти як обов'язкового страхування, так і страхування інвестицій мають запрацювати вже до кінця 2024 року.

Источник:  MIND
URL новости:  https://mind.ua/publications/20270417-voenne-strahuvannya-morskih-perevezen-i-biznes-ob-ektiv-platit-ukrayina-garantuyut-velika-britani

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес