На главную страницу Ассоциация Страховой бизнес (АСБ)

Андрій Ривак: Найвища якість за оптимальними цінами


21.12.2017 

З огляду на економічну кризу, бурхливого зростання страхування в Україні не спостерігається. Проте є компанії, які попри все зберігають притаманні рівень та обсяги надання страхових послуг. зростання профільних видів страхування в умовах економічної нестабільності в межах 10-15% на рік – позитивна динаміка. Андрій РИВАК, голова правління страхової компанії "Дністер", розповідає виданню "Фінансові послуги" про роботу керованої ним компанії, та його точку зору щодо підходів до подальшого розвитку страхового ринку.

– АСК "Дністер" відчула вплив економічної кризи?

– Звичайно, страховий бізнес не є окремим видом економіки. Криза певним чином погіршила показники з точки зору виплат. Наприклад, коли ми страхували автомобілі, курс долара складав 8 грн., відповідно, премії ми взяли за тим курсом. А коли справа доходить до врегулювання страхового випадку і виплати відшкодування, то платимо, орієнтуючись, що долар тепер становить 26-27 грн. Тому за минулий рік відсоток збитковості зріс. Але ми надалі працюємо, чітко виконуємо взяті на себе зобов’язання відповідно до страхових договорів, швидко і оперативно врегульовуємо страхові випадки, виплачуємо відшкодування. Основний наш скарб – це наші клієнти, тому ми робимо все можливе, щоб вони отримали якісну страхову послугу і були задоволені сервісом.

– Українська економіка інтегрується в європейські стандарти. Чи відчув страховий бізнес вплив європейських колег?

– Навряд чи в найближчі п’ять-десять років європейські страхові компанії зможуть монополізувати або повністю захопити український ринок. Досвід роботи інших компаній на нашому ринку показує, що найкраще працювати з українцями можуть лише українці, ми маємо особливий менталітет. Звичайно, якщо європейські страхові компанії знайдуть керівника, вихідця з України чи, наприклад, із слов’янських країн-сусідів, у них є перспективи. Людині з європейським менталітетом працювати на нашому ринку буде непросто. Хоча досвід євроінтеграції в страхуванні був б позитивним, ми відчули б відповідний рівень якості послуг і сервісу. Основна перевага іноземних компаній в тому, що вони мають досить великий капітал та підкріплені материнськими структурами.

– Осінь 2017 року – час прийняття пакету реформ. Серед них медична, пенсійна, автострахування? Ваше ставлення до процесу?

Що стосується медичного страхування, чесно кажучи, в нього особливо не вірю. А все тому, що повинна бути відповідна інфраструктура приватних клінік, щоб страхова компанія могла заплатити, наперед знаючи, що клініка надасть якісні послуги. Наразі, в Україні це не розвинуто. Щодо пенсійного страхування, у мене також є двояке ставлення. З одного боку, так, пенсійне накопичувальне страхування має право на існування. Воно стимулює людину, починаючи з юності відкладати кошти на власну пенсію. Однак, щоб пенсійне накопичувальне страхування розвивалося, повинні бути суттєві пільги для роботодавців. Тоді вони зможуть страхувати працівників і накопичувати гроші на пенсію.

– Як Ви вважаєте, чи позитивно вплине на страховий бізнес впровадження електронного полісу?

– Перевага електронного полісу в тому, що можна відразу перевірити, чи набув він чинності. Але я думаю, що паперова форма полісу збережеться. Клієнтові спокійніше, коли він прочитав, за що заплатив гроші і має на руках живий папір з мокрою печаткою і підписом. Я зокрема люблю, щоб у мене все було на папері.

– Як можна удосконалити процеси реєстрації і ліцензування страховиків?

– Регулятор мав би слідкувати, щоб не допускати таких випадків, коли активні страхові компанії здійснюють виплату за тих страховиків, які збанкрутували. Досить незрозумілим є питання, чи все-таки віддадуть нас під юрисдикцію НБУ, чи ні. На мою думку, страховий ринок і банківський ринок – це різні галузі економіки. Як на мене, правильніше було би залишити страховий ринок у Мінфіні. Не менш актуальним є процес об’єднання страхових асоціацій в одну структуру, яка б відстоювала інтереси ринку – і не тільки страховиків, але й страхувальників, – це дуже добре. Рано чи пізно так мало би відбутися, тому що все-таки всі ми – страховики, всі ми займаємось одним, і в цьому наша сила.

– Що вирізняє АСК "Дністер" серед інших страхових компаній?

– Найбільшою перевагою є те, що головний офіс розташований у Львові. Врегулювання збитків триває швидше, ніж у певних загальноукраїнських СК, які мають філії у Львові, адже не треба узгоджувати рішення з центральним офісом. Якщо говорити про нас, навіть якщо для клієнта необхідні певні особливі умови страхування або інші чинники, рішення приймається швидко, оперативно і, що найголовніше, на місці.

– Розкажіть про основні страхові продукти компанії.

– Найбільшим попитом користуються обов’язкові види страхування: цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, так звана "автоцивілка". Для клієнтів, які часто виїжджають за кордон, пропонуємо Зелену карту, страхування медичних витрат за кордоном тощо. Щодо добровільних видів страхування, популярними є страхування Каско, страхування майна: будинків, квартир, меблів, техніки і т. д. Варто згадати добровільно-зобов’язальне страхування. Це стосується позичальників у банках, чиє майно перебуває в заставі. У таких випадках банки вимагають страхування. Для клієнта це швидше вимушене, ніж добровільне страхування. Багато, правда, задоволені, тому що мають страховий захист.

– Стосовно реформи автострахування, на мою думку, слід підняти страхові тарифи. Тих грошей, які збирають по "автоцивілці", не вистачає, про що свідчить і те, що зараз дуже багато компаній або було виключено зі МТСБУ через неплатоспроможність, або збанкрутувало. Вартість страхування "автоцивілки" відносно вартості ремонтів недостатня, а суми не досить адекватні. Тому, я вважаю, потрібно підняти вартість полісів.

А регулятор має стежити за діяльністю страхових компаній і слідкувати, щоб ті якісно виконували свої зобов’язання відповідно до договорів з клієнтами. Регулятор повинен вчасно реагувати на скарги страхувальників і вміти розібратися, чи ця скарга має місце, чи вона просто надумана. Це входить в його обов’язки. А професіоналам бізнесу час виконувати своє завдання – передусім якісне надання страхових послуг та індивідуальний підхід до клієнтів.

«« Вернуться на первую страницу раздела