На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Інтерв'ю / Iнтерв'ю

Андрій Ривак: Найвища якість за оптимальними цінами

Версия для печати Версия для печати
21.12.2017 

З огляду на економічну кризу, бурхливого зростання страхування в Україні не спостерігається. Проте є компанії, які попри все зберігають притаманні рівень та обсяги надання страхових послуг. зростання профільних видів страхування в умовах економічної нестабільності в межах 10-15% на рік – позитивна динаміка. Андрій РИВАК, голова правління страхової компанії "Дністер", розповідає виданню "Фінансові послуги" про роботу керованої ним компанії, та його точку зору щодо підходів до подальшого розвитку страхового ринку.

– АСК "Дністер" відчула вплив економічної кризи?

– Звичайно, страховий бізнес не є окремим видом економіки. Криза певним чином погіршила показники з точки зору виплат. Наприклад, коли ми страхували автомобілі, курс долара складав 8 грн., відповідно, премії ми взяли за тим курсом. А коли справа доходить до врегулювання страхового випадку і виплати відшкодування, то платимо, орієнтуючись, що долар тепер становить 26-27 грн. Тому за минулий рік відсоток збитковості зріс. Але ми надалі працюємо, чітко виконуємо взяті на себе зобов’язання відповідно до страхових договорів, швидко і оперативно врегульовуємо страхові випадки, виплачуємо відшкодування. Основний наш скарб – це наші клієнти, тому ми робимо все можливе, щоб вони отримали якісну страхову послугу і були задоволені сервісом.

– Українська економіка інтегрується в європейські стандарти. Чи відчув страховий бізнес вплив європейських колег?

– Навряд чи в найближчі п’ять-десять років європейські страхові компанії зможуть монополізувати або повністю захопити український ринок. Досвід роботи інших компаній на нашому ринку показує, що найкраще працювати з українцями можуть лише українці, ми маємо особливий менталітет. Звичайно, якщо європейські страхові компанії знайдуть керівника, вихідця з України чи, наприклад, із слов’янських країн-сусідів, у них є перспективи. Людині з європейським менталітетом працювати на нашому ринку буде непросто. Хоча досвід євроінтеграції в страхуванні був б позитивним, ми відчули б відповідний рівень якості послуг і сервісу. Основна перевага іноземних компаній в тому, що вони мають досить великий капітал та підкріплені материнськими структурами.

– Осінь 2017 року – час прийняття пакету реформ. Серед них медична, пенсійна, автострахування? Ваше ставлення до процесу?

Що стосується медичного страхування, чесно кажучи, в нього особливо не вірю. А все тому, що повинна бути відповідна інфраструктура приватних клінік, щоб страхова компанія могла заплатити, наперед знаючи, що клініка надасть якісні послуги. Наразі, в Україні це не розвинуто. Щодо пенсійного страхування, у мене також є двояке ставлення. З одного боку, так, пенсійне накопичувальне страхування має право на існування. Воно стимулює людину, починаючи з юності відкладати кошти на власну пенсію. Однак, щоб пенсійне накопичувальне страхування розвивалося, повинні бути суттєві пільги для роботодавців. Тоді вони зможуть страхувати працівників і накопичувати гроші на пенсію.

– Як Ви вважаєте, чи позитивно вплине на страховий бізнес впровадження електронного полісу?

– Перевага електронного полісу в тому, що можна відразу перевірити, чи набув він чинності. Але я думаю, що паперова форма полісу збережеться. Клієнтові спокійніше, коли він прочитав, за що заплатив гроші і має на руках живий папір з мокрою печаткою і підписом. Я зокрема люблю, щоб у мене все було на папері.

– Як можна удосконалити процеси реєстрації і ліцензування страховиків?

– Регулятор мав би слідкувати, щоб не допускати таких випадків, коли активні страхові компанії здійснюють виплату за тих страховиків, які збанкрутували. Досить незрозумілим є питання, чи все-таки віддадуть нас під юрисдикцію НБУ, чи ні. На мою думку, страховий ринок і банківський ринок – це різні галузі економіки. Як на мене, правильніше було би залишити страховий ринок у Мінфіні. Не менш актуальним є процес об’єднання страхових асоціацій в одну структуру, яка б відстоювала інтереси ринку – і не тільки страховиків, але й страхувальників, – це дуже добре. Рано чи пізно так мало би відбутися, тому що все-таки всі ми – страховики, всі ми займаємось одним, і в цьому наша сила.

– Що вирізняє АСК "Дністер" серед інших страхових компаній?

– Найбільшою перевагою є те, що головний офіс розташований у Львові. Врегулювання збитків триває швидше, ніж у певних загальноукраїнських СК, які мають філії у Львові, адже не треба узгоджувати рішення з центральним офісом. Якщо говорити про нас, навіть якщо для клієнта необхідні певні особливі умови страхування або інші чинники, рішення приймається швидко, оперативно і, що найголовніше, на місці.

– Розкажіть про основні страхові продукти компанії.

– Найбільшим попитом користуються обов’язкові види страхування: цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, так звана "автоцивілка". Для клієнтів, які часто виїжджають за кордон, пропонуємо Зелену карту, страхування медичних витрат за кордоном тощо. Щодо добровільних видів страхування, популярними є страхування Каско, страхування майна: будинків, квартир, меблів, техніки і т. д. Варто згадати добровільно-зобов’язальне страхування. Це стосується позичальників у банках, чиє майно перебуває в заставі. У таких випадках банки вимагають страхування. Для клієнта це швидше вимушене, ніж добровільне страхування. Багато, правда, задоволені, тому що мають страховий захист.

– Стосовно реформи автострахування, на мою думку, слід підняти страхові тарифи. Тих грошей, які збирають по "автоцивілці", не вистачає, про що свідчить і те, що зараз дуже багато компаній або було виключено зі МТСБУ через неплатоспроможність, або збанкрутувало. Вартість страхування "автоцивілки" відносно вартості ремонтів недостатня, а суми не досить адекватні. Тому, я вважаю, потрібно підняти вартість полісів.

А регулятор має стежити за діяльністю страхових компаній і слідкувати, щоб ті якісно виконували свої зобов’язання відповідно до договорів з клієнтами. Регулятор повинен вчасно реагувати на скарги страхувальників і вміти розібратися, чи ця скарга має місце, чи вона просто надумана. Це входить в його обов’язки. А професіоналам бізнесу час виконувати своє завдання – передусім якісне надання страхових послуг та індивідуальний підхід до клієнтів.

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес