На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Коментарі / Коментарі

Як страхова телематика змінює ланшафт індустрії автострахування?

Версия для печати Версия для печати
03.05.2024 

Страхова телематика змінює ланшафтіндустрії автострахування, використовуючи технологію для збору й аналізу даних про поведінку водіїв. Ця технологія створює більше можливостей для персоналізованих страхових полісів, покращує оцінку ризиків і покращує залучення клієнтів.

Страхова телематика передбачає інтеграцію телекомунікацій для моніторингу використання транспортного засобу та поведінки водія. Зазвичай це досягається шляхом встановлення телематичного пристрою в транспортних засобах, який записує та надсилає дані страховикам. Зібрані дані можуть містити інформацію про швидкість, прискорення, гальмування та час доби, коли транспортний засіб використовується, серед інших показників.

Страхуванням на основі використання

Однією з ключових переваг страхової телематики є можливість адаптувати страхові премії на основі індивідуальних моделей водіння, а не покладатися на загальні демографічні фактори, такі як вік або географічне розташування. Цей метод, який часто називають страхуванням на основі використання (UBI страхування), дозволяє страховикам пропонувати премії, які більше відповідають фактичному ризику, який створює водій.

Згідно з новим звітом JD Power, яка займається даними та аналітикою споживачів, програми автомобільного страхування, засновані на використанні, стали досить активно впроваджуватись з 2016 року. На такі програми зараз припадає 16% всього автомобільного страхування. Клієнти, які беруть участь у цих програмах, повідомляють, що почуваються більш задоволеними (у середньому на 59 балів вище, ніж серед клієнтів).

Дослідження американського ринку автострахування засноване на відповідях 36 935 клієнтів автострахування та проводилося в період із січня по квітень 2022 року. Метою опитування є вивчення задоволеності клієнтів у п'яти ключових сферах: процес виставлення рахунків та інформація про поліс, претензії, взаємодія, канали продажів та ціна.

Дослідження також показує, що найбільше падіння задоволеності клієнтів відбувається через підвищення цін. За 1000-бальною шкалою задоволеність клієнтів ціною полісів становить 769, що на 5 балів менше, ніж у опитуванні 2021 року. Тоді як загальна задоволеність клієнтів знизилася лише на 1 бал за той самий період часу.

Дослідники виявили, що страховики, які активно інформують клієнтів про підвищення тарифів, найкраще можуть пом'якшити їх негативні наслідки.

Безпечні водії виграють від нижчих тарифів на автострахування

Безпечні водії виграють від нижчих тарифів на автострахування, тоді як ті, хто керує більш ризикованою поведінкою, можуть стикатися з вищими преміями, забезпечуючи фінансовий стимул використовувати більш безпечні звички водіння.

Крім того, телематика дозволяє страховикам удосконалювати свої моделі оцінки ризиків. Традиційні моделі автострахування часто використовують історичні дані для прогнозування ризиків, які можуть бути неточними та призводити до неправильно оцінених премій.

Завдяки даним у режимі реального часу страховики можуть розробляти більш точні профілі ризиків на основі поточних даних про рух, що призводить до більш ефективних стратегій ціноутворення, які відображають справжні рівні ризику.

Телематика може значно покращити процеси управління претензіями

Страхова телематика може значно покращити процеси управління претензіями. У разі аварії телематичні пристрої можуть автоматично повідомити страховиків і надати їм детальну інформацію про аварію, наприклад, серйозність удару та ймовірні збитки. Така миттєва реакція не тільки прискорює процес розгляду претензій, але й зменшує можливість шахрайства, оскільки страховики мають точні дані для перевірки претензій.

Залучення клієнтів є ще однією сферою, де страхова телематика має значний вплив. Страховики можуть використовувати зібрані дані, щоб надавати водіям регулярні відгуки про їхні звички водіння та пропонувати пропозиції щодо покращення.

Ця безперервна взаємодія допомагає побудувати більш динамічні стосунки між страховиками та страхувальниками, потенційно підвищуючи лояльність і задоволеність клієнтів.

Клієнти практично всіх (97%) страховиків закликали до більш справедливих цін, заснованих на використанні або пробігу під час локдауну та карантинних обмежень. Тим часом 87% страховиків заявили, що клієнти намагалися скасувати поліси через різке скорочення пробігу.

За даними By Bits, це підтверджується результатами проведеного нею окремого дослідження споживачів, яке виявило, що 62% водіїв думають, що у наступні 5 років вони водитимуть менше, ніж у попередні 5 років.

Крім того, інтеграція телематичних даних з іншими технологічними досягненнями, такими як штучний інтелект і машинне навчання, прокладає шлях для ще більш складних програм.

Ці технології можуть аналізувати величезні обсяги телематичних даних, щоб ідентифікувати закономірності та тенденції, які можуть бути невидимі для аналітиків, забезпечуючи глибше розуміння поведінки водія та факторів ризику.

Проблеми впровадження страхової телематики

Однак впровадження страхової телематики не позбавлене проблем. Занепокоєння щодо конфіденційності є першорядним, оскільки водії можуть вагатися ділитися детальною інформацією про свої звички водіння зі страховиками.

Страхові компанії повинні встановити прозору політику щодо використання даних і забезпечити надійні заходи безпеки даних для захисту конфіденційної інформації. Крім того, початкові витрати на встановлення телематичних пристроїв і розвиток необхідної інфраструктури для збору та аналізу даних можуть бути значними.

Страховики повинні порівняти ці витрати з потенційними перевагами покращеної оцінки ризиків і залучення клієнтів.

Источник:  Форіншурер
URL статьи:  https://forinsurer.com/news/24/05/03/43764

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес