На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Аналітика / Аналітика

Німецька система гарантування експортних кредитів може допомогти експортерам, які працюють з Україною

Версия для печати Версия для печати
01.09.2023 

Нещодавно Федеральний уряд Німеччини прийняв рішення про надання Україні експортних кредитних гарантій, також відомих як "Hermes Cover" – з метою розширення можливостей покриття, що пропонує Німеччина.

У зв'язку з цим, 30 серпня Європейська Бізнес Асоціація спільно з Global Business for Ukraine провели вебінар, щоб дізнатися більше про нові можливості програми Hermes Cover, процес подання заявки, умови та обмеження.

Уряд Німеччини уповноважив компанію Euler Hermes управляти системою експортних кредитних гарантій. Ця інформація буде корисною для тих, хто зацікавлений у придбанні товарів у німецьких бізнес-партнерів через страхування експортних кредитів.

Короткостроковий бізнес

Цей інструмент може бути корисним для німецьких експортерів, які неодноразово постачають товари своїм партнерам у різних країнах, включаючи Україну.

Страхування кредитів за схемою експортних кредитних гарантій для всього обороту зазвичай надається на строк до 6 місяців для сировини, комплектуючих, напівфабрикатів, споживчих товарів, запасних частин та до 12 місяців для високовартісних компонентів, добрив та засобів захисту рослин, споживчих товарів тривалого користування. Варто зазначити, що військовий ризик не виключається з покриття і може бути покритий разом з іншими ризиками, коли йдеться про співпрацю з українськими компаніями.

Як подати заявку? Для отримання гарантії німецька компанія повинна звернутися до Euler Hermes під час переговорів, але до підписання контракту. Euler Hermes готує заявку, щоб оцінити, чи може імпортер товарів виконати контрактні зобов'язання, тобто кредитоспроможність імпортера. Оцінка специфічних військових ризиків з цим імпортером є стандартною частиною процесу. Для цього експерти Euler Hermes збирають інформацію від незалежних кредитних агентств і банків. Кредитна перевірка також може бути підкріплена бізнес-показниками, такими як баланс, активи, фінансовий стан, прибуток за останній рік тощо.

Поточна ситуація в Україні також буде постійно відстежуватися. З початком російського вторгнення вимагалося додаткове банківське забезпечення. Однак з червня 2023 року ця вимога була скасована і формальних обмежень щодо короткострокового бізнесу немає. Ставка страхового внеску залежить від конкретного контракту з німецьким експортером. Для короткострокового кредиту не існує конкретної вимоги щодо мінімальної частки німецької участі.

За останні 2 місяці Euler Hermes отримав 380 заявок, в результаті чого в Україну було поставлено товарів на суму 24 млн. євро від німецьких постачальників. З початку року ця сума становить ще більш вражаючі 100 млн євро, включаючи значні поставки для агробізнесу.

Середньо– та довгостроковий ("MLT") бізнес

Схема також може бути застосована для більш тривалого терміну кредитування – від 360 днів і до 15 років. Застосовується вимога щодо мінімум 51% німецької складової.

Переваги німецького ЕКА включають низьку вартість фінансування (переваги міжнародного кредитного рейтингу Німеччини, нижчі відсоткові ставки, конкурентна загальна структура витрат), довші строки виплат (фінансування ЕКА дозволяє довші строки та періоди виплат, транзакції MLT мають строки виплат до 15 років, навіть довші для певних секторів) та гнучкість – відмінна репутація та довгострокові відносини з банком, досвід роботи в різних країнах, різних секторах, розмірах транзакцій тощо).

Політика покриття для України

Максимальна сума покриття для України становить 250 млн. євро, а для окремих транзакцій – 10 млн. євро. Застосовується обмежувальний підхід до покриття місцевих витрат та іноземних поставок. Сувора перевірка ризиків у кожному конкретному випадку проводиться на основі перевірених матеріалів за МСФЗ. У разі виникнення сумнівів вимагається банківська застава або державні гарантії.

Більш детальну інформацію та контакти Euler Hermes можна знайти в презентації.

Ми вдячні Томасу Бауму, Сюзанні Бартманн, Міхаелю Геске з Euler Hermes за чудову презентацію можливостей програми, а також пану Шульце-Берге з компанії Carl Geringhoff, який поділився своїм практичним досвідом. Сподіваємось, що український бізнес разом з німецькими партнерами отримає користь від програми!

Источник:  Європейська Бізнес Асоціація
URL статьи:  https://eba.com.ua/nimetska-systema-garantuvannya-eksportnyh-kredytiv-mozhe-dopomogty-eksporteram-yaki-pratsyuyut-z-ukrayinoyu/

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес