На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Аналітика / Аналітика

Щомісячне опитування підприємств в липні 2023 року

Версия для печати Версия для печати
17.08.2023 

Вперше за останні три місяця у довгостроковій перспективі зменшилась невизначеність та зріс оптимізм бізнесу, водночас підприємці стали більш обережними щодо планів у коротко– та середньостроковій перспективі, таким є основний результат 15 щомісячного опитування підприємства NRES. "Наші результати свідчать, що на фоні зростаючого дефіциту кваліфікованої робочої сили, бізнес змінює свою стратегію поведінки, ймовірно досягши стелі відновлення діяльності за наявних ресурсів", — сказала Оксана Кузяків, виконавча директорка ІЕД та керівниця ІЕД-Центру досліджень сучасного суспільства".

Частка опитаних, які не змогли дати відповідь, що буде з ділової активності на підприємстві через два роки зменшилась з 60,8% в червні до 55,0% і липні. Разом із цим, серед тих, хто визначився з майбутнім через 2 роки, частка оптимістів (тих, хто планує розширити діяльність) збільшись з 23,1% до 25,9%, що є позитивним сигналом.

Оцінки поточної фінансово– економічної ситуації̈ на підприємстві та загально-економічного середовища дещо погіршились, але очікування у 6-місячній перспективі залишаються оптимістичними. 44,0% опитаних очікують покращення загальноекономічного середовища й лише 6,4% прогнозують його погіршення.

Виробничі очікування оптимістичні, але четвертий місяці поспіль спостерігається "застій" оптимізму. У липні порівняно до червня частка підприємств, які планували зростання виробництва в найближчі 3-4 місяці, становить 44,2% (було 44,8%). Частка підприємств, які планували скорочення виробництва майже не змінилась (4,0% у липні та 3,2% у червні)

Зростання цін продовжує очолювати рейтинг перешкод, але значення цієї перешкоди зменшилось на 10 в.п. Логістичні проблеми продовжують посідати 2-ге місце. Брак робочої сили перемістився з 4-го на 3-тє місце. Зменшення попиту вибуло із трійки лідерів, опустившись з 3-ї на 5-ту сходинку списку, а розрив ланцюжків постачання піднявся з 5-ї на 4-ту позицію.

Результати опитування зафіксували зростання дефіциту кваліфікованої робочої сили, так перешкода брак робочої сили в наслідок призову та/або виїзду співробітників перемістилась на 3 позицію в рейтингу перешкод ведення бізнесу, а % підприємств, на яких повідомили про зростання труднощів з пошуком кваліфікованих працівників збільшився з 25,4% до 27,5%.

Лише кожне третє підприємство (34%) підвищувало заробітну плату від початку 2023 року. При цьому в середньому зарплата зросла на 12. "Підприємства, які експортували впродовж останніх 12 місяців, більш активно підвищували зарплату ніж підприємства без експорту або неактивні експортери. Опитування підтверджує більшу стійкість підприємств-експортерів під час війни", — сказав Євген Ангел, старший науковий співробітник ІЕД.

Переглянули презентацію з коментарями експертів за посиланням.

Источник:  Інтерфакс-Україна
URL статьи:  https://interfax.com.ua/news/press-release/929282.html

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес