На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Аналітика / Аналітика

Перехід від епохи "очищення" фінансового ринку до епохи його відродження!

Версия для печати Версия для печати
02.07.2018 

Чотири роки тому Україна встала на шлях до Євроінтеграції. Привабливість фінансового сектору, можливість ефективного інвестування та використання його для бізнес – проектів, визначається шляхом аналізу стану та динаміки показників його діяльності. Подивимось на деякі основні показники, розраховані на базі даних національних регуляторів, а саме, Нацбанку, НКЦПФР та Нацкомфінпослуг, які розраховано у Євро за офіційним курсом НБУ.

Не дивлячись на те, що національні регулятори звітують про свої досягнення з розвитку ринку, і дійсно, це має місце при розрахунку в гривні, але зовсім інша ситуація при розрахунку в європейській валюті.

При шаленому скороченні активів, кредитування та залучення коштів в банківській системі, ми бачимо позитив у формуванні резервів та вкладенні в цінні папери, в першу чергу ОВДП. А чи насправді це є позитивом?!

Це означає одне: економіка не отримує від банків достатніх ресурсів для розвитку. При чому, резерви формуються для виконання вимог регулятора, у тому числі за рахунок залучених від нього коштів. Виникає колізія, за якої НБУ перерахував до держбюджету в десятки разів більшу суму ніж усі комерційні банки. Наслідком є збільшення кредитів, наданих ломбардами для фізичних осіб та фінансовими компаніями – для юридичних.

Некраща ситуація і з фінансовими інструментами на фондовому ринку. Спостерігається значне скорочення обсягу біржових торгів, в першу чергу акціями, облігаціями. Залучення коштів через облігації також скоротилось. Більшість акцій було випущено з метою дотримання фінансовими установами вимог регуляторів до статутного капіталу. Промисловість майже не використовувала ці інструменти.

ng

Як бачимо всі регулятори демонструють однакову ефективність роботи. Тому перерозподіл функцій між ними та наділеннями їх додатковими функціями не вирішить суть проблеми і не принесе так необхідного економічного пожвавлення. Ми лише втратимо час.

Моєю пропозицією є перехід від епохи "очищення" фінансового ринку до епохи його відродження! Необхідно сконцентруватися на впровадженні ефективних фінансових інструментів, удосконалення та впровадження європейських вимог у відносинах між споживачами та надавачами фінансових послуг, для відновлення його привабливості та ефективності для економіки України. Ситуація потребує невідкладного втручання в частині прийняття законів у фінансовій сфері, зокрема, страхування (у тому числі ОСАГО), кредитування, пенсійного забезпечення, розвитку інструментів фінансового ринку, захисту прав споживачів!

Автор:  Секретар Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності, Поляков М.А.

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес