На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Аналітика / Аналітика

Активність M&A у сфері страхування перебуває на найнижчому рівні за десятиліття

Версия для печати Версия для печати
01.03.2024 

Активність M&A у страховому секторі в світі знизилася в 2023 році, досягнувши найнижчого рівня за десятиліття.

У 2023 році у світі відбулось 346 завершених M&A у страховому секторі, порівняно з 449 у попередньому році, йдеться у звіті Insurance Growth Report компанії Clyde & Co.

Американський регіон залишався найактивнішим регіоном для злиттів і поглинань у 2023 році, хоча відстань до Європи, яка посіла друге місце, значно скоротилася до лише 55 угод зі 106 у 2022 році.

Аналітики помітили, що тенденція до зниження, яка спостерігалася в Європі та Америці в першому півріччі 2023 року, змінилася на протилежну у другому півріччі, оскільки кількість угод зросла.

В Північній і Південній Америці спостерігалося помірне зростання на 5,1%, причому Європа лідирувала зі зростанням на 22,9% порівняно з першою половиною року.

З іншого боку, в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні спостерігалося зниження M&A активності на 20,7% у другому півріччі 2023 року, а в регіонах Близького Сходу та Африки – на 33,3%.

Оскільки світова економіка продовжує відчувати на собі вплив високої інфляції, багатьом страховим компаніям важко знайти фінансування операцій.

Оскільки очікується, що в 2024 році відбудуться вибори у багатьох країнах світу, а також низка загострення регіональних конфліктів, війна в Україні, підвищені геополітичні ризики стали постійною проблемою.

З огляду на цю ринкову невизначеність, учасники M&A угод залишилися в режимі очікування, що негативно вплинуло на загальний обсяг транзакцій у 2023 році.

Активність злиття та поглинання повертається на європейський страховий ринок, оскільки провідні світові страховики прагнуть придбати певні бізнес-напрямки – особливо великі угоди.

Компанії, яким важко досягти прибутковості в комерційному бізнесі, шукають надійний грошовий потік у сфері персональних послуг.

Активність M&A угод досягла дна цього поточного циклу, хоча вона почне зростати до 2024 року, а Європа буде лідером.

У США більші гравці-брокери прагнуть здійснювати придбання як MGA-агенцій, так і брокерів, у той час як транскордонні транзакції посередників також розвиваються.

В інших країнах міжнародний інтерес до регіону GCC повертається: міжнародні брокери прагнуть придбати бізнес в ОАЕ та Саудівській Аравії.

Оскільки 2024 року фінансові ринки потенційно виглядають більш нестабільними, зростання інвестиційних портфелів страховиків під питанням. Збереження високих процентних ставок також вплине на вартість боргового фінансування для придбання та сприятиме збільшенню витрат на позовні вимоги та вищих операційних витрат.

Проте в умовах макроекономічної та геополітичної невизначеності страховики все більше розглядають поточне ринкове середовище як "нову норму", вони стануть більш активними щодо M&A протягом наступних 12 місяців.

Що стосується глобального ринку, то дані WTW Quarterly Deal Performance Monitor (QDPM) також вказують на спад активності глобальних злиттів і поглинань в останньому кварталі 2023 року, коли покупці зіткнулися з труднощами в додаванні вартості.

Дослідження показує, що результативність угод злиття та поглинання досягла найнижчого рівня за весь час у четвертому кварталі 2023 року, коли компанії, які завершили угоди, були нижчими на 13,6 відсоткових пункти для придбань на суму понад 100 мільйонів доларів.

У 2023 році глобальний обсяг M&A угод скоротився на 27% із 619 завершеними транзакціями порівняно з 853 у попередньому році. Великі угоди вартістю понад 1 мільярд доларів скоротилися на 30%, продовжуючи тенденцію, яка почалася в 2020 році. Складне економічне середовище, яке позначається стійкою інфляцією, підвищенням процентних ставок і геополітичною нестабільністю, сприяло цьому.

WTW визнає складні умови, пояснюючи виклики геополітичним конфліктом, побоюваннями рецесії, зростанням процентних ставок і високою вартістю капіталу. Аналітики прогнозують значний потенціал для зривів угод у 2024 році, оскільки насичений календар виборів і складний нормативно-правовий ландшафт створюють перешкоди та контроль щодо термінів завершення угоди.

Незважаючи на нещодавню низьку ефективність, довгострокова тенденція за останні 15+ років показує, що угоди злиття та поглинання загалом випередили ринок після світової фінансової кризи, зафіксувавши позитивну маржу в +1,5 відсоткових пунктів.

Источник:  Форіншурер
URL статьи:  https://forinsurer.com/news/24/03/01/43541

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес